marți, 12 iulie 2022

Castraveți murați bulgărești

     Fete dragi,  știu că în perioada aceasta o parte din voi ați început să puneți castraveți la murat. În fiecare an am vrut să aduc pe blog rețeta mea de castraveți, dar nu știu, nu s-a rânduit.

Sunt deja 10 ani de când îmi pun castraveții tot cu aceeași rețetă. Nouă ne place mult gustul lor. Chiar și tata, Dumnezeu să îl ierte, când a gustat prima dată castraveții a tăcut puțin și a spus: M-ai întrecut!!!:))) Vă recomand ca măcar câteva borcane să puneți și voi cu rețeta aceasta, veți vedea cât sunt de gustoși.

În primul rând la această rețetă se folosesc doar borcane de 720 ml. Castraveții trebuie aleși, din cei cât mai micuți, ca să intre mai mulți în borcane.

Pentru rețetă avem nevoie de: ceapă, morcovi, usturoi, foi de dafin, frunze de țelină, mărar proaspăt, tarhon, boabe piper, boabe muștar, sare grunjoasă neiodată , zahăr, oțet Regal. 

Ceapa și morcovii se curăță și se taie rondele.

Spălăm bine borcanele și capacele, scurgem apa din ele. Așezăm în fiecare borcan câte un cățel de usturoi, și câteva rondele de morcov și ceapă. Începem să umplem borcanele cu castraveți, în așa fel încât să ne încapă cât mai mulți. Încercați să băgați și câteva rondele de ceapă și morcovi pe pereții borcanelor, arată așa de frumos. Apoi luăm fiecare borcan pe rând și presărăm boabe de piper și de muștar, așezăm câte o frunză de țelină, puțin tarhon, o jumătate de foaie de dafin și mărar proaspăt tocat.

Acum așezăm pe rând,  în fiecare borcan câte o linguriță de zahăr și o linguriță de sare grunjoasă neiodata( specială pentru murături!!). Apoi turnăm în fiecare borcan 50 ml de oțet. Acesta este momentul meu preferat, ador mirosul din interior!!


Turnăm apa în borcane, dar nu fix până sus. Închidem și verificăm să fie capacele bine strânse. 

Într-o oală încăpătoare ( sau mai multe) așezăm un prosop de bucătărie. Punem borcanele în oală și umplem oala cu apă până ajunge la gâtul borcanelor. Capacele să nu fie sub apă. Pornim focul potrivit. După ce încep să fiarbă le mai lăsăm 30, 40 de minute apoi stingem focul. Le lăsăm să se răcească în oală apoi le ștergem și așezăm frumos borcanele în cămară. Vor fi gata de consum abia peste 3, 4 săptămâni.

14 comentarii:

  1. Și eu folosesc aceeași rețeta, dar nu pun tarhon, nu e prea comun in Oltenia și nu îmi place aroma lui. 😬
    Eu scot borcanele din oala in care le fierb și le întorc cu susul in jos, ca pe toate conservele, le învelesc cu o păturica de lâna ca sa se răcească lent.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poți încerca numai la un borcan, e total la gust! Nici eu nu folosesc tarhon la mâncăruri, chiar numai la castraveții murați.
      Și eu mai fac așa cum zici, dar numai după ce s-au dogorit puțin. E foarte corect cum ai zis.

      Ștergere
  2. Iam-iam!!! Imi place tarhonul in orice! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Serios?😊 Eu am incercat la ciorba de fasole, mie mi-a plăcut dar soțului meu, nu, așa că nu am mai folosit.

      Ștergere
    2. La ciorba de fasole, la ciorba de cartofi, super bun!

      Ștergere
  3. Reteta asta au folosit-o parintii mei foarte mult timp. Eu sunt mai comoda din acest punct de vedere si nu-mi place sa sterilizez, asa ca folosesc Pikant Fix.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Niko, am sterilizat borcanele doar in primul an când aveam mai mult timp. Apoi doar spălăm bine borcanele și capacele In schimb caut mereu să am capace noi la fiecare tură de murături.

      Ștergere
  4. La noi nu e acum rândul murăturilor pentru iarna, ci facem castraveți murati la soare, de consumat pe timpul verii. Sunt și mult mai sănătoși, fara oțet, plini de probiotice, de mâncat pe saturate fara efecte adverse. Spor!
    Andreea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uau, ce mult îmi plac castraveții murați la soare! Tata punea, de mult nu am mai mâncat.
      Mulțumesc! Zile frumoase îți doresc!

      Ștergere
  5. Sotul si fiica mea savureaza castravetii in otet, pe care ii conserv folosind aceeasi reteta, mai putin tarhonul, pentru ca nu folosim. Insa, anul acesta voi incerca si cateva borcane cu tarhon. Mie si fiului nostru ne plac castravetii la saramura.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 🤗😊Să îmi scrieți cum vi se par după ce vor fi buni de mâncat! Nu se pune mult, cât iei in 3 degete!

      Ștergere
  6. Am tot vazut in Germania de vanzare castraveciori si inclusiv niste ierburi ce pun ei in muratura. De atunci imi tot sta in gand sa incerc si eu. Nu am pus niciodata catraveti la murat! Dar ii adoram. Cand va veni vremea, sper sa nu uit sa incerc reteta ta, arata bine si pare usor :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Evelyn, trebuie să îți faci curaj, macar 5 borcane. Nu e ceva complicat! Acum e vremea murăturilor, soțul meu a cumpărat astăzi castraveți deci mâine sau poimâine ii pun și eu în borcane.

      Ștergere
    2. Acum e? Pai ma duc sa caut, atunci :)) Voi incerca. Ar fi o mare reusita daca mi-ar iesi si mie ceva bun :)

      Ștergere