vineri, 6 ianuarie 2023

Cum am reușit să slăbesc 10 kilograme

 Bună prietene dragi! 

Astăzi aș vrea să vă povestesc despre cum am reușit să slăbesc 10 kg. 

Totul a început anul trecut în luna august. Atinsesem un apogeu al oboselii și cântarul îmi arăta aproape 72 de kilograme. Pentru cineva care are 1,60 cm, asta era destul de mult. Întâlnirea cu oglinda se lăsa cu nemulțumiri. 

În doi ani de când le născusem pe fete, urcasem încă o mărime la haine, iar în acea vară simțeam că toate începeau să mă strângă tot mai tare.  În plus,  mă dureau mult picioarele și începusem să am dureri de spate. Toamna se apropia și când mi-am făcut o inspecție în garderobă, am constatat că ori îmi cumpăr haine noi, ori va trebui să fac ceva pentru mine. 

Deși eram conștientă de situația în care mă aflam și avusesem câteva porniri în încercarea de a slăbi, nu reușeam să respect un program mai mult de o săptămână. Obișnuiam să mănânc seara și uneori și noaptea după ce toată lumea adormea. Pe lângă mâncare, dulciurile mereu ocupaseră un loc important în viața mea. Între mese ciuguleam biscuiți, ciocolată, bomboane.

În acea stare de nemulțumire mi-am spus că trebuie să fac ceva. Întrebarea cheie fusese: Care este lucrul pe care îl pot face, dar cu cel mai mic efort?

Să respect o dietă cu ore fixe, când viața mea era un haos? Nici vorbă!!

Să merg la sală săptămânal? Timp nu aveam, dar e drept că nici nu îmi place. 

Să gătesc separat pentru mine mâncăruri dietetice? Nici nu se punea problema, eram destul de ocupată.  

Atunci am luat două decizii simple. Am hotărât că ultima masă va fi nu mai târziu de ora 18, iar pentru a ține cumva în frâu pofta de dulce aveam voie doar două gustări dulci pe zi. Nici nu îmi imaginam atunci că aceste decizii simple vor aduce schimbări atât de mari. 

Prima luna mi s-a părut dificilă. Luam ultima masă, dar pe la ora 21 începea foamea. Ca să mă motivez să trec de fiecare zi mi-am făcut un mic calendar cu zilele lunii. La sfârșitul fiecărei zile dacă reușeam să nu mănânc seara și să respect cele două gustări, tăiam ziua respectivă cu un "X" și desenam două bulinuțe sau una, care reprezentau numărul de gustări din acea zi.  Au fost și abateri, dar a doua zi am luat-o de la capăt. 



În fiecare dimineață mă cântăream, astfel mă motivau sutele de grame date jos. Am învățat să îmi cunosc corpul, am văzut cum două zile de excese pot aduce înapoi câteva sute de grame pe care mă străduisem să le dau jos cu o săptămână înainte. 

Cu timpul corpul meu s-a obișnuit cu noul regim. La sfârșitul primei luni am dat jos 2,750 kg. Am continuat și a doua lună (deși aș fi renunțat) și am mai dat jos încă 2,500. 

După primele 5 kg a urmat o stagnare. Cu multă răbdare s-a deblocat procesul și am urmărit în continuare cum plecau sutele de grame. Foarte încet, dar sigur. 

Sport nu am făcut, decât o săptămână în toate acele 5 luni. Pur și simplu nu îmi plăcea. Și în plus dacă făceam și sport, deși aș fi slăbit mult mai mult, când m-aș fi oprit din făcut sport, kilogramele s-ar fi întors repede. În schimb nu am ratat nici o ocazie de a ieși din casă, iar mersul pe jos a fost aliatul meu. 

La sfârșitul lunii decembrie intram în toate hainele pe care le pusesem cândva deoparte. Reușisem să slăbesc 10 kg fără regim special, fără ore fixe, fără sport. Credeți-mă, nici mie nu îmi vine să cred uneori!! 

Am observat că nu mai am dureri mari de picioare cum aveam în trecut, nu mai sunt balonată. Tenul are un aspect întinerit, proaspăt. Nu mai sunt teribil de epuizată. 

După cum vedeți nu am făcut ceva deosebit de greu și totuși, cu răbdare, am obținut un rezultat mare. După cum spunea Darren Hordy: "Alegerile mici, înțelepte+ Consecvență+ Timp= SCHIMBĂRI RADICALE.

Am scris această postare în speranța că veți găsi motivație în ea, să porniți și voi pe drumul vostru. Credeți-mă, vă veți simți minunat!♥️


20 de comentarii:

  1. Felicitări pentru reușită!
    Doamne da sa am si eu atata rabdare si putere!
    Exact 10 kg am de dat si eu jos, dar tare greu mi se pare, aproape imposibil chiar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc!
      Ema, trebuie sa te hotărăști! Dacă îți dorești așa de mult stabilește-ti un scop, dar nu unul imposibil de atins. De exemplu: până în luna mai voi da macar 6 kg. Îți va fi mai ușor dacă știi că nu ai de atins un obiect chiar imposibil. Incepe cum am făcut eu, cu un calendar! Fă asta pentru tine! Va fi puțin greu primele două săptămâni dar apoi se obișnuiește corpul.

      Ștergere
  2. Felicitări!
    Și eu în 3 luni am slabit 8 kg, dar am mers la nutriționist și am făcut un set de analize, astfel că am acoperit carentele de vitamine conform analizelor.
    Și continui programul, urmând alte analize și vizite la Dr!
    La mine cauza a fost medicala

    RăspundețiȘtergere
  3. Offf, draga mea! Mereu m-am luptat cu dietele. Procesul de slăbire este personalizat, ba chiar diferă de la o etapă la alta pentru același individ. Dacă în urmă cu câțiva ani, as fi făcut eforturile pe care le fac azi, as fi obținut rezultate imediate. O dată cu înaintarea in timp, e și mai greu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, așa este, nu mai slăbești așa ușor, dar totuși cu răbdare, se poate!

      Ștergere
    2. Se poate. Uite, mama mea are 54 ani și a reușit și ea din octombrie pana acum să slăbească vreo 7 kg!
      Eu am spus că se poate și chiar daca mai greu rezultatele apar

      Ștergere
  4. Daaaaar...trebuie să pui sănătatea pe primul loc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bineînțeles! Din păcate din cauza kilogramelor apar multe probleme de sănătate. Eu mereu când ajungeam după 70 de kilograme începeau durerile de spate, parca respiram mai greu, mă dureau cumplit picioarele etc.
      Trebuia să fac ceva pentru mine.

      Ștergere
    2. Da, așa e. Nu e doar o problema ce tine de estetica, vine la pachet cu altele.

      Ștergere
  5. Minunat! Felicitări! Am pornit în căsnicie cu 62 de kilograme și, după două sarcinii în trei ani, am ajuns la 80, de la S la L/XL. Înainte nu reușeam să mă îngraș, deși voiam. Acum este invers. M-a motivat ce ați scris. Măcar 5 kg să dau jos și aș fi tare fericită.
    Mulțumim mult pentru împărtășire. 🥰🙏

    RăspundețiȘtergere
  6. Diana, îți mulțumesc pentru vizită!
    Cu siguranță vei reuși! Începe cu această zi, după ce luați ultima masă.
    Va fi puțin mai greut primele zile, dar apoi se va obișnui corpul tau.
    Cu timpul vei simți că este acel lucru, numai al tău, care te va bucura!
    Te îmbrățișez și îți doresc sa ai o săptămână frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  7. Felicitări, dragă Andreea! Mă bucur nespus că ai reușit acest lucru prin forțe proprii, cu voință, perseverență și multă răbdare.
    Pe mine m-a ajutat mult mâncatul la ore fixe (am doi diabetici în casă) și micșorarea porțiilor.
    Dar, așa cum spunea și Zuzu mai sus, odată cu vârsta e puțin mai complicat. Însă, cu răbdare se poate. Vorba cântecului: "Cu răbdare și cu vrere, faci din aguridă miere."
    Te îmbrățișez cu toată dragostea!

    RăspundețiȘtergere