miercuri, 25 mai 2022

Scumpă mămică

Sunt 9 ani de când Dumnezeu m-a învrednicit să fiu mamă. Copii cresc și îmi place să cred că și eu cresc în înțelepciune pe lângă ei. Nu-i o meserie ușoară. Privind în urmă văd cum m-am maturizat de-a lungul anilor, și oh, cât de tare m-au scuturat acești doi ani de când sunt mamă de gemene. 

Vreau să las aici câteva sfaturi pentru tinerele mame. Câteva lecții pe care eu le-am învățat de-a lungul anilor. Uneori o conversație cu o prietenă (chiar și virtuală) te poate ajuta să te simți mai liniștită și mai destresată.

O relație corectă cu Dumnezeu Da draga mea, înainte de toate ai nevoie sa te ocupi de sufletul tău. Caută-ți un duhovnic bun, spovedește-ți cât mai des neputințele (cam o dată la 3 săptămâni), împărtășește-te! Având o rânduială în viață ta spirituală vei vedea viața mai corect și te vei păzi de multe frustrări venite din afara casei tale.

 Simplifică-ți viața! Citește cărți sfinte despre viața de familie și nu numai. De exemplu, te sfătuiesc să ai cărțile Sfântului Paisie Aghioritul. O astfel de lectură te ajută să ai o viziune sănătoasă asupra vieții și să nu simți nevoia să mergi după toate curentele și trendurile dictate de lumea aceasta. Vei fi mai puternică și încrezătoare mergând pe drumul credinței și îți garantez că acest lucru întotdeauna îți va aduce odihnă sufletească.

 Odihnește-te  Cred că lipsa somnului este cel mai mare dușman al mamelor. Trezitul de multe ori pe noapte ne face ca ziua să fim depresive, deznădăjduite, să nu mai vedem luminița de la capătul tunelului. În astfel de zile trebuie, ascultă-mă, trebuie să te odihnești.  Nu contează dacă vei întârzia puțin cu cina ba chiar nu este o tragedie dacă veți mânca o omleta și sandviciuri la cină. Roagă-i pe membrii familiei să te înțeleagă că sunt unele zile în care ai nevoie să te pui pe picioare. Crede-mă, când te vei trezi le vei face pe toate cu alți ochi și mult mai rapid.

 Discută cu o prietenă Dacă ai o prietenă care este și ea mămică sau poate admiri în taină o mamă, fă-ți curaj și vorbește cu ea. S-ar putea să rămai surprinsă să afli că și ea are aceleași neputințe ca tine, ca pe unele le-a depășit și vorbind cu ea te va ajuta să le depășești și tu. Și casa ei este de cele mai multe ori un haos, și ea își compară în taină copilul cu alți copii și ea are gânduri că nu este o mamă suficient de bună,  stări de deznădejde, de lipsă de sens și ea are ieșiri pe care le regretă în clipa pe care le-a și rostit. 

 Ieși zilnic afară Dacă locuiești la casă, ești foarte norocoasă. În schimb dacă stai la bloc și îți petreci mult timp închisă în casă cu copii trebuie să ai grijă că acest lucru te va afecta. Trebuie să ieși zilnic la aer, ai nevoie de mișcare, să îți aerisești gândurile. Faceți plimbări cu întreaga familie, sau chiar și singură dacă poți.  Acest lucru te va ajuta foarte mult să vezi viața într-o lumină mai bună.

 Adaptează-te la momentul curent din viața ta Să zicem că poate îți dorești să gătești numai bunătăți pentru copii tăi, dar viața ta este foarte aglomerată și tu ești frântă de obosită. Lasă garda jos. Simplifică. Caută rețete simple sau dacă nu: omletă, macaroane cu brânză, orez cu ton, o friptură simplă cu o salată, o mămăliguță, crenvurști sau chiar și pizza congelată. Da! Și acestea sunt foarte bune.Va veni și vremea mâncărurilor festive, acum trebuie să știi să dansezi pe acest ritm. Ești o mamă foarte bună!

 Practică recunoștința Te sfătuiesc să ai un mic jurnal în care să îți notezi seara înainte de culcare toate motivele tale de recunoștință. Pâinea de pe masă, sănătatea celor dragi,  haine curate, serviciul soțului, puterea de a crește copii. Făcând aceasta cât mai des vei fi mai atentă în timpul zilei la aspectele pozitive din viața ta.

 Timp pentru tine Deseori se întâmplă ca noi mamele să fim atât de implicate în creșterea copiilor încât să renunțăm la a ne mai gândi prea mult la noi. Si atunci apar undeva frustrările. Și când avem timp, ni-l petrecem pe telefon, uitându-ne la ce fac alții cu viata lor. Fii atentă la timpul tău liber și elimină distracțiile dăunătoare. În loc de jumătate de oră pe Instagram, seara, înainte de culcare, dezactivează datele mobile și citește câteva pagini din cartea aceea pe care ți-ai dorit-o. Și ziua dacă ești cu adevărat sinceră cu tine vei vedea că se mai găsesc câteva clipe și pentru tine. Câteva minute de lectură sau de rugăciune, o baie pe cap, o manichiură, câteva exerciții fizice, timp pentru tine. Bucură-te de ele!

🤍🤍🤍

Te îmbrățișez și îți spun: ești valoroasă, munca ta este foarte valoroasă. Crești o nouă generație și chiar dacă acum pare că te zbați fără sens, munca ta va rodi negreșit într-o bună zi. Dumnezeu nu te va lăsa!





12 comentarii:

  1. Ce frumos ai punctat toate aspectele importante ale unei mame!
    Felicitări mămică Andreea. Ești cea mai buna mămică pt copilașii tai!

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi place tare cum ai scris! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc că ai împărtășit cu mine aceste stări! Zile cu senin în suflet!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și eu îți mulțumesc că mereu îți faci timp sa îmi scrii un comentariu frumos!🤗

      Ștergere
  4. 🤗😊😘 Mi-au dat lacrimile pentru că știu că, tot ce ai scris, ai scris din suflet 🤗 așa este tuși dragă, sa mai lăsăm garda jos când nu mai putem, sa ne simplificam viața, și o pizza congelata e SUPER BUNA, sau un pui de la Kaufland 😘 greu am înțeles și eu treaba asta. Soțul meu mi-a tot sugerat de-a lungul anilor sa nu mă mai stresez atâta cu treburile casei. Și să fac ce pot. Și în primul rând să-l punem pe Dumnezeu înainte de toate. Sa ne ajute Bunul Dumnezeu sa reușim🙏

    RăspundețiȘtergere
  5. Andreea, iti multumesc din suflet pentru aceasta postare. I-am trimis-o fiicei mele care, de 2 luni este mamica si simt ca o vor ajuta mult aceste sfaturi .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doamna Ioana, sa o ajute Dumnezeu în toate! Sa fie o mamă fericita!

      Ștergere
  6. Foarte frumos si sensibil! Cu adevărat,atunci cand lupti pe baricadele vietii,iti cad toate la picioare, si ramane doar sinceritatea unei vieti asumate. Felicitări

    RăspundețiȘtergere