luni, 1 august 2022

Slăbește cu mine!

 Astăzi mă gândeam că am intrat în ultima lună de vară și în scurt timp va veni toamna. In gând îmi analizam  garderoba. Am concluzionat că mi-ar trebui o nouă pereche de botine fără toc( mă strâng tare cele pe care le am) și o geacă de toamnă sau un trench. Apoi mi-am adus aminte că de fapt am o geacă chiar foarte frumoasă, dar care îmi este foarte fixă. Ah, mi-am spus: nu îmi voi mai cumpăra haine noi devreme ce deja le am în dulap! Trebuie să dau câteva kilograme jos!

Anul acesta m-am îngrășat cam mult. Pur și simplu nu m-am mai preocupat de aspectul acesta, copii mă solicită foarte mult. Și recunosc că nu sunt genul de persoană care în momente de stres și agitație uită să mănânce. Din contră, eu bag ceva rapid în gură ca să am energie, apoi pot să pice bombele.😄

Gândindu-mă la ce schimbare aș putea să fac ca să slăbesc, dar cu un efort minim, m-am gândit că cel mai bine ar fi să reduc dulciurile și să tai masa de seară din meniu. 

Am hotărât că zilnic voi avea doar două gustări dulci și după ora 18 nu voi mai mânca absolut nimic doar voi bea apă. Fără sucuri, fara ceaiuri, fără limonadă cu miere. Doar apă. 

După planurile mele, dacă voi fi serioasă, voi da cel mai probabil 2,3 kg în luna august. Dacă voi continua și în septembrie cu alte 2 kg date jos, vor fi cam 5 kg în total și asta ar fi chiar minunat. 

Mi-am făcut și un calendar. Zilele în care voi reuși să nu mănânc seara vor fi tăiate cu X. În fiecare pătrățel voi face o bulinuță sau două, însemnând numărul de gustări dulci din acea zi.

Voi fetelor, cum stați cu kilogramele? Cu dulciurile?

Eu zic că e o provocare ușoară și m-aș bucura ca și voi să intrați în ea. Facem pași mici, dar ii facem împreună și peste puțin timp ne vom bucura de rezultate. 

25 de comentarii:

  1. De atâta timp îmi doresc să mă ambiționez sa scap de cele 6 kg in plus până la cele 10 kg in plus 🤣🤣🤣. Dar macar 6 kg că aș fi în parametrii normali. Acuma vorbind serios, tuși faci foarte bine că te-ai ambiționat. Și așa e cel mai bine sa ai un calendar sa poți vedea cât de serioasa e treabă. Când vezi calendarul parcă-ti reamintești mereu că ți-ai pus un target. Așa dacă spui din gura că de luni nu mai mănânc, fi sigura că nu te ți. Au fost multe "de luni" la mine 🤪. Sa știi că și eu am să-mi fac un calendar și săa-mi bifez ziua câștigată😉. Mi-ai dat idee, poate așa mă voi tine. Și-l lipesc și de frigider. Când vreau sa deschid frigiderul seara sa mă răzgândesc 🤣🤪😉😉🤗

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu consum dulciuri, zaharul l-am înlocuit cu pudra de stevia, mănânc sănătos fara e-uri și cât mai putin acid doar ce gătesc eu, investim in alimente curate, pun pe masa doar pâine integrala făcută zilnic (la mașina de pâine) din faina proaspăt măcinată in casa… nu e ușor, ultima masa o luam devreme și cred ca programul zilnic îl respectam in linii mari, dar acum cele 15 kg excesive ale mele sunt vizibile, fata de cât aveam când m-am măritat; la 36 de ani și la a noua sarcina nici nu mai îndrăznesc sa încerc o noua metoda de slăbit. Poate numai postul (sa mă ridic de la masa flamandă) și rugăciunea (pentru a ușura stresul) ar da roade, dar intr-un context anume. Mă gândesc adesea la Mama Blondina (vezi cartea “Suferințele Mamei Blondina”) care povestea ca ea era o femeie corpolenta când au început necazurile sale, iar acest fapt a ajutat-o sa supraviețuiască condițiilor vitrege prin care a fost nevoită sa treacă și să sporească in virtuți, altfel ar fi murit devreme și nepregătită. Nu știm noi de ce îngăduie Dumnezeu ca metabolismul nostru sa se comporte ciudat după o anumită vârsta (poate chiar pentru a scutura putin slava despartă de care suferim toate), dar ne e spre mântuire. Doamne ajută!
    Andreea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Andreea, stai puțin să te îmbrățișez!!! A noua sarcina?? Dumnezeu sa îți dea putere!!
      Mi-a plăcut f mult ce ai scris, in mod special penultima propoziție! Așa este, daca ne uitam in jur, majoritatea femeilor de vârsta noastră încep sa fie mai corpolente. Bănuiesc că e firescul vieții. Ce bine ai zis că Dumnezeu poate vrea sa ne scuture putin de slava deșartă, cu siguranță asta este. Și vrea să ne maturizăm, am trecut de jumătatea vieții, e timpul sa luăm viața mai in serios.
      Cât despre mine, cum am scris, am și eu destule kg în plus și îmi doresc să dau o parte din ele pur și simplu pentru că am câteva haine pe care vara asta nu le-am mai purtat. Nu țin o dieta anume pt că nu am timp să mă preocup de așa ceva, nu mai mănânc la ore fixe pentru că nu îmi place sa îmi stea gândul numai la slăbit in perioada aceasta. Pur și simplu fac acele doua mici schimbări care, la cum îmi cunosc organismul, vor fi f .benefice pentru mine.

      Ștergere
    2. Mulțumesc!
      Da, a noua 😊
      Din păcate pe două dintre ele le-am pierdut… de asta spun ca nu îndrăznesc acum sa încerc sa slăbesc, dar aștept cu drag rezultatele voastre!

      Ștergere
    3. Andreea, mă bucur sa aud de tine! Te îmbrățișez, sa dea Domnul să naști cu bine un copil sănătos!
      Da, in mare parte ceea ce ai scris e adevărat! Mă regăsesc și eu în mândria asta lumească...să arătăm frumoase și bine...
      Dar mai avem și momente când ne mai trezim din visarea, slava Domnului!
      Numai bine! Și multă întărire de la Maica Domnului!

      Ștergere
  3. Ma înscriu si eu la provocare. Tot de vreo 5 kg ar trebui sa scap ca sa mă încapă gecile de iarna. Iarna trecută am putut purta doar una singura (din 4 cate am in dulap). :(
    Sper sa reusesc să trec de primele zile fara masa de seară.
    Doamne ajuta! Te îmbrățișez!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ema, sigur vei reuși, fă-ți și tu un calendar! La sfârșitul lunii vom povesti câte zile am reușit să bifăm și ce rezultate am avut. Până în iarnă mai este timp, important este sa nu renunți, chiar daca poate vei mai avea și abateri. A doua zi o luam de la capăt!

      Ștergere
  4. Am avut mereu problemă cu kg. Și nu cu 5 - 6 în plus, ci cu 15 - 20. Din păcate, după o viață de mâncat haotic, după cure drastice, organismul meu râde de mine la propriu. Dacă în trecut scoteam dulciurile din poveste, într-o săptămână slăbirea era evidentă. Acum nu mănânc dulciuri decât foarte rar și în cantitătți foarte mici, dar nu se observă nimic. Bine măcar, că am scapat de această ,,dependență". În ultimul an am început să îmi analizez serios relația cu mâncarea și să trag niște concluzii. Astfel că de la începutul lunii martie am început să alerg (de 3 ori pe săptămână), să merg mult pe jos, să evit dulciurile, alimentele nesănătoase ori combinațiile - bombă. Uneori am reușit, alteori nu. A fost frustrant să mă urc pe cântar și să văd o perioadă îndelungată același nr de kg. Soțul meu, fetița mea m-au asigurat că am slăbit, că se vede o schimbare și că e stricat cântarul. :) În concluzie, după ceva mai multă atenție, după atâta sport, din martie și până acum am dat jos doar 7 kg.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Laura, mi se pare extraordinar, 7 kg, super! Poate că nu arăți cum ți-ar plăcea, dar fii sigură că ești mult mai sănătoasă acum.

      Ștergere
  5. Nu vreau să intru în sezonul rece cu multe kg în plus și îmi doresc să mă țin de sport în continuare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca as avea spatiu și bani as investi într-o bandă de alergat! Iarna mai ieșeam sigura la cumpărături, pe jos, până la Lidl, in pas mai alert. Tu mergi și la serviciu, alergi mult prin oraș, arzi mult mai multe calorii decât mine.

      Ștergere
  6. În prezent țin și un jurnal alimentar, iar greșelile le încercuiesc cu roșu. Mă cântăresc o dată pe săptămână. Nu e stricat cântarul, apropo... :)) Nu sunt obsedată de cât arată, vreau doar să am energie, să îmi pot desfășura activitatea cât mai bine, să fiu mulțumită când mă privesc în oglindă.

    RăspundețiȘtergere
  7. Și am uitat să vă zic... Aveam o geacă lungă de iarnă pe care soțul meu m-a sfătuit să nu o mai țin degeaba în dulap. Înainte de a face asta am probat-o și am văzut că îmi e lejeră. Am fost mai mult decât fericită. În plus, în magazine, toate hainele drăguțe au mărimi mici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cea mai bună motivație, când vezi că începi ușor să intri in hainele pe care îți doreai sa le porți!

      Ștergere
  8. Când aveam 70+ kg mă simțeam groaznic, nimic nu-mi convenea. Acum am 80+ și-mi dau seama că nemulțumitului i se ia darul :)). 5kg ar fi bune de dat jos, 10kg ideal. Cred că mă alătur și eu, Andreea. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 😃 Hai că până în iarnă mai remediem puțin nemulțumirea! Nu se poate să lăsăm kilogramele să se tot adune!
      Te pup Irinuca!

      Ștergere
  9. Spor la slăbit fetelor!
    Să fiți sănătoase și mulțumite de faptul că aveți un dar minunat de la Dumnezeu: sănătatea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumim Andreea. Da, dăm slavă lui Dumnezeu și încercăm să avem grijă de sănătatea noastră eliminând excesele din viața noastră!

      Ștergere
  10. Ce mult mi-aș dori sa pot sa nu mănânc seara... Doar că la mine aici e problema, după ce adorm copiii - bag o bombonica, iar asta se vede pe cântar. Mulțumesc frumos pentru pontul cu calendarul. Voi face și eu unul ;) (KasiAnna)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hai Anna, să reușim împreună! Suntem tinere, trebuie sa fim sănătoase pentru copii noștri, să avem energie să îi creștem. Acum e momentul perfect pentru a elimina masa de seară. Știi de ce? Pentru că în fiecare seară suntem afara cu copii, nu stăm în casă să ne gândim că ne chinuie șoriceii din stomac. Iarna e mai greu că nu facem așa multă mișcare, kilogramele se dau mai greu.
      De exemplu și eu acum le-am culcat pe fetite și îmi este foame. Dar nu voi ceda, trebuie sa bifez ziua de astăzi din calendar. Nici numărul de gustări nu l-am depășit deși îmi facea cu ochiul salamul de biscuiți când am venit din parc!
      Te susțin, prima săptămână e mai grea, apoi încetișor se obișnuiește organismul!!

      Ștergere
    2. Îmi spunea o doamna -sănătoasă tun, de statura potrivită, mama de mai mulți copii, casnica toată viata- ca atunci când ii era foame, dar nu era încă ora mesei, fie umplea stomacul cu un pahar de apa chioara, fie rumega un cățel de usturoi 😬

      Ștergere
    3. Iui, nu mă văd rumegând un cățel de usturoi, deși noi consumăm destul de mult usturoi și ceapă. Mai bine un pahar de apă chioară 😄!

      Ștergere
    4. Catelul de usturoi cred ca poate da dureri de stomac.
      Mai bine sa rontaim un morcov, un ardei sau un castravete. Au calorii foarte putine, ne si hidrateaza si, fiind legume, nu au zahar.

      Dulciurile ar trebui sa fie rarite mult pentru ca ele ori ne ingrasa, ori nu ne lasa sa slabim, fara sa ne dam seama, pentru ca au calorii multe.
      Sa le rarim treptat, pentru ca organismul s-a obisnuit cu ele si celulele ne "cer" zahar si intram intr-un fel de sevraj.
      In prima saptamana sa avem cate doua gustari dulci pe zi, in a doua saptamana cate o gustare dulce pe zi, in a treia saptamana cate o gustare dulce la doua zile .... si tot asa, pana le rarim suficient de mult cat sa gustam doar cand ne e pofta.
      Acum vreo 10 ani am reusit sa am o perioada de cateva luni bune in care am gustat foarte putine dulciuri si corpul nu-mi mai cerea, se dezobisnuise de zahar.
      Am slabit 4 kg in 4 luni. Nu a fost spectaculos, dar a fost doar prin renuntarea la dulciuri, fara sa fac altfel de efort.
      Nu stiu cum de am cazut iar in patima dulciurilor (pentru mine este o patima, un viciu), dar am ramas si cu un lucru bun: de atunci multe dulciuri care erau preferatele mele acum mi se par mult prea dulci si nu le mai pot manca.
      Deci acesta e unul din lucrurile pe care m-as bucura tare mult sa reusesc sa-l fac: sa elimin aproape de tot zaharul, sa fie doar ocazional, la vreo aniversare sau doar sa-mi fac uneori o pofta, sa zicem o data pe luna.

      Ștergere
    5. Ai avut o voință bună atunci și acum ai dovada că dacă vrei ceva, poți reuși.
      Și mie îmi plac dulciurile dar nu as renunța la ele așa drastic, o data pe zi să îți faci o plăcere, să guști o prăjitură la amiază, cu un ceai sau o cafea, când ești obosită, e un mic răsfăț. Deocamdată las așa, doua gustări dulci pe zi și doar apa după ora 18. In timp poate voi reuși să am doar o gustare dulce pe zi și cealaltă să fie înlocuită cu fructe in loc de dulce.

      Ștergere