luni, 3 februarie 2020

Mângâiere


Moartea este o despărțire pentru câțiva ani

     Trebuie să înţelegem că în realitate omul nu moare, ci moartea este numai o trecere dintr-o viaţă în alta. Este o despărţire pentru o mică perioadă de timp. Precum atunci când cineva, să spunem, pleacă în străinătate pentru un an, cei ai lui se mâhnesc deoarece se vor despărţi de el vreme de un an, sau dacă va lipsi zece ani sunt cuprinşi de mâhnirea despărţirii de zece ani, tot astfel trebuie să vadă şi despărţirea de persoanele lor iubite prin moarte. Dacă moare cineva iar cei apropiaţi ai lui sunt în vârstă, să spună: „Ne vom întâlni după cincisprezece ani”. Iar de sunt tineri să spună: „Ne vom întâlni după cincizeci de ani”. Fireşte, îl doare pe fiecare moartea unei rude, dar este trebuinţă de înfruntare duhovnicească. Ce spune Sfântul Apostol Pavel? „Ca să nu vă întristaţi, ca ceilalţi care nu au nădejde”. De câte ori să-l fi văzut aici pe pământ? O dată pe lună? Să se gândească că acolo îl va vedea mereu, numai atunci se justifică să ne neli­niştim, când cel care pleacă nu a avut o viață bună. Dacă, de pildă, a fost nemilostiv, atunci dacă într-adevăr îl iubim şi vrem să-l întâlnim în cealaltă viață, trebuie să facem multă rugăciune pentru el.

(Cuviosul Paisie Aghioritul, Viața de familie, Editura Evanghelismos, București, 2012, pag.285)


6 comentarii:

 1. Doare pentru un timp, apoi Dumnezeu întărește treptat inima. Sunt recunoscătoare pentru credința noastra care ne ajuta sa privim viata altfel. Uite, de exemplu, tatăl meu a plecat după ce a făcut un sacrificiu mare, o fapta buna și l-a luat Dumnezeu înainte sa își primească vreo răsplată pe acest pământ. Am înțeles asta cu ajutorul credinței, altfel as fi disperat... Era prea tânăr, aveam atâtea de făcut împreună! Suntem prea mici sa înțelegem noi tainele Lui Dumnezeu!
  Ma bucur ca mi-ai scris, m-am tot gândit la tine, oare ce mai faci?🤗

  RăspundețiȘtergere
 2. Doooamneee, e o tema de gandire prea grea!

  RăspundețiȘtergere
 3. Vine o vreme pentru toți sa trecem prin astea draga mea Laurita! E bine ca avem cuvintele acestea de întărire...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, stiu. Cred ca m-a ferit Dumnezeu o buna bucata din viata (stiind ca nu pot face fata). Sper sa ma fereasca in continuare.

   Ștergere
 4. Te pup draga mea! Sunt bine, au fost copii răciți, zilele trecute și eu! Abia ce ma adun dar mi-a stat gândul și la blog. Îți mulțumesc pentru mesaj. Sper ca și tu ești bine! Te îmbrățișez!!

  RăspundețiȘtergere