luni, 20 februarie 2017

Despre puterea lui: Ce mai faci?

O noua postare din moara gândurilor mele:)

       Sâmbătă dimineață eram cu Arseniucu (bebe) în sufragerie și îl alaptam. Pe fundal mergea radio Trinitas...nu știu cum se numea emisiunea, nici nu am reținut numele invitatului, știu doar ca era un doctor în acupunctura. Vorbea atât de frumos încât mi-a mers direct la inima. Imposibil sa reproduc exact vorbele lui dar notez ideea. Spunea ca o fapta buna poate sa însemne sa întrebi pe cineva ce mai face și sa aștepți cu adevărat răspunsul. Zicea: eu de multe ori îi întreb pe oamenii care îmi spun ce mai faci: chiar vrei sa știi cu adevărat?Pentru ca uneori când mă apuc sa le spun ce mai fac văd ca într-un minut ar vrea sa o ia la fuga....
Si uite asa am rămas pe gânduri..
       Duminica după terminarea Liturghiei mă întâlnesc cu o prietena draga. Ii spun: ai mai slăbit! Ea îmi spune: pai se poate din cauza atâtor probleme...apoi ne apucam sa vorbim...ea îmi povestește avalansa de ispite și supărări din viata ei. În același timp Irina constata ca nu mai are cu cine sa se joace. O întrerup pe prietena mea, îi arat un băiețel Irinei, apoi îi spun sa continue. Îl aud pe părintele nostru în boxa de afară cum tine un cuvânt. Atinge exact un subiect care mă interesează în ultima vreme. Îmi vine sa-i spun prietenei mele, hai sa ne apropiem, apoi mă cert în gând si îmi spun: Nu, acum o ascult pe ea! Apoi din nou Irina, o randuiesc repede si in acelasi timp observ ca s-a trezit si Arsenie..
       In tot timpul acesta în care mintea mea cauta sa mă tragă în toate direcțiile eu mă sileam sa fiu acolo pentru prietena mea, sa-i arat ca imi pasa, sa îi dau un sfat.
       Mai spre seara intru pe Facebook și văd de la ea o fotografie cu un buchet de narcise:) și cu mesajul Mulțumesc! Apoi tot ea postează în pagina ei o imagine haioasa in care scria Un prieten este acea persoana care te întreabă ce mai faci și sta și așteaptă răspunsul tău. Ce minunat! Se pare ca micul meu efort de a fi prezenta cu sufletul a fost resimțit de prietena mea.


Ca sa nu mai povestesc ca mă sunase saptamana trecuta o mătușa tot cu gândul acesta frumos de a mă întreba: Ce mai faci? Cum sunteti? Am simtit-o atât de prezenta, cinstita, bucuroasa, simpla încât după ce am închis telefonul mult timp mi-a rămas așa o bucurie, un sentiment frumos.

Ce putere are un Ce mai faci? spus cu toată inima, nu-i asa? 

 O săptămână frumoasa cu bucurii, mulțumire, și putere de a face binele!!!
  Andreea

7 comentarii:

  1. Ce frumos! Ce lucru mare sa ai parte de oameni care te intreaba ce mai faci dezinteresat! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. E foarte frumos cum te-ai gandit si te-ai straduit sa dai atentia cuvenita prietenei, desi nu ti-a fost usor.
    Rareori am dat peste un "ce mai faci?" sincer, adesea e o forma de salut.
    Citind ce-ai scris am stat si m-am gandit si-am realizat ca pe mine ma pune mereu in incurcatura intrebarea "ce mai faci?" pentru ca, de obicei, ma obliga sa sortez rapid ganduri prin minte, sa caut ceva ce merita spus fara sa plictisesc, sa spun ceva numai ca sa raspund.
    Pe parinti/bunici/matusi nu vreau sa-i ingrijorez, deci, de obicei nu le pot spune tot ce fac sau ce am pe suflet, pastrez o nota pozitiva a conversatiei, dar ma simt de parca i-as minti.
    Prietenilor ma destainui foarte greu, iar cand o fac, de multe ori parca simt ca a plecat si-o bucatica din suflet si-a ramas un gol acolo, si parca regret c-am povestit ceva anume.
    Cred ca ma simt intr-adevar usurata numai in doua situatii: cand vorbesc cu singurul meu prieten adevarat care stie tot despre mine si cand merg la spovedanie.
    Insa ai dreptate, multi oameni au nevoie sa se destainuie, sa se racoreasca, sa-si usureze sufletul, chiar fara sa astepte vreun sfat, numai sa fie ascultati. O sa fiu si eu mai atenta la cei din jur caci e mare lucru sa putem mangaia sufleteste pe cel care are nevoie, fie si doar ascultandu-l.

    RăspundețiȘtergere
  3. Atat de adevarat e ceea ce ai scris. Uneori te intreaba cineva Ce faci? dar pana sa raspunzi deja omul pleca de cele mai multe ori. Deja suntem cumva setati pe raspuns automat. Desi e atat de bine cand apucam sa ne destainuim unii altora si sa ne atingem sufletele.

    RăspundețiȘtergere
  4. Îti multumesc de vizită...am avut laptopul stricat si nu am avut cum sa iti raspund....imi plac narcisele tale si se pare că in curand o sa te bucuri mult de ele. Sper din suflet ca faci bine :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Îti multumesc de vizită...am avut laptopul stricat si nu am avut cum sa iti raspund....imi plac narcisele tale si se pare că in curand o sa te bucuri mult de ele. Sper din suflet ca faci bine :)

    RăspundețiȘtergere
  6. O sa dau mai multa importatnta la acest "Ce mai faci" chiar nu mi-am dat seama de importanta lui. Multumim :)

    RăspundețiȘtergere